Hieronder staan alle planten die wij in de natuur hebben gevonden en als u op het kopje 'planten' gaat staan kunt u specifieker zoeken.

 

 

 

Allereerst natuurlijk een plant die iedereen wel eens gezien heeft: De Brandnetel.

Je herkent hem aan zijn gekartelde, groene, donzige bladeren en zijn lange harige steel. Hij kan tot wel 2 meter lang worden en komen aan randen van bossen. 

zoals u misschien al weet kun je van brandnetels thee maken:

kook de bladeren een tijdje zodat de haartjes eraf gaan, ververs het water daarna goed, zodat u er daarna thee van kan maken zonder last te hebben van de haartjes. Brandnetel is bacteriedodend dus handig bij infecties.

 verzamel de jonge grote stengels en bladeren tot april en de wortelstok tot diep in de herfst.

De Aalbes (Rode Bes)

Een struik tot anderhalve meter hoog, met rode, zure bessen, die licht doorschijnend zijn, meestal 6 - 10 mm.

Het heeft takken zonder doornen en komen veel voor in de bossen en bosranden in een groot deel van Europa. De meeste bladeren zijn 5 lobbig soms 3 lobbig. De onderkant is dicht behaard.

De bessen zijn afkoelend, bloedzuiverend,  eetlust opwekkend, licht laxerend en spijsvertering bevordenend. De rode bessen zijn eind juni rijp. De bloemen zijn lichtgeel tot groengeel.

De Berk
Er zijn meerdere soorten berken. De meest voorkomende zijn de zachte berk en de ruwe. Je vindt ze op het noordelijk halfrond en is wijdverspreidt in europa.

De zachte berk heeft minder buigzame takken dan de ruwe berk. De ruwe berk heeft een gegroefde stam waardoor hij er wat grover uitziet, hij kan tot 30 m hoog worden en heeft hangende takken.

Gebruik

Berkensap kan worden afgetapt door een V in de zuidwestkant te snijden en er iets onder bevestigt wat het opvangt. Je kan het puur drinken maar je kan het ook goed verdunnen. Het smaakt zoet en helpt tegen lusteloosheid en voorjaarsvermoeidheid. Je kan het ook gebruiken als plaatsvervanger van suiker en honing. Het is licht ontvlambaar dus handig om vuur mee aan te steken. Als je het kookt kan je er stroop van maken.Thee van berkenblad werkt vochtafdrijvend. Van de schors kun je dakpannen maken voor je onderkomen. De binnenschors is goed eetbaar als er niks anders is.

Paardenbloemen

Je kan ze bijna over de hele wereld vinden, zoek naar een gele tot oranje bloemenkop. Eet de jonge bladeren rauw, kook de oudere en ververs het water om de bittere smaak kwijt te raken.

Gebruik

Kook of rooster de wortels om koffie te krijgen. Het sap van de paardenbloem is rijk aan vitaminen en mineralen.

Vingerhoedskruid

Een plant die tot 2m groot wordt en heel erg giftig is, in alle delen. Hij bloeit van mei tot oktober en is dan te herkennen aan 

Maak jouw eigen website met JouwWeb