Vuur is iets wat het verschil tussen leven en dood uitmaakt, je kunt er op koken, je bespaart energie die je anders kwijt bent aan warm blijven, maakt uw kleren droog, houdt wilde dieren op afstand en de rook verdrijft insecten. Het kan ook gebruikt worden voor potten bakken, en ijzer verhitten voor gereedschap. Maar het allermooiste aan vuur is dat hij het allemaal tegelijk kan doen.

 

Het is handig om de vuurdriehoek te kennen, de drie zijden staan voor
lucht,
warmte
en brandstof.
Als een van de drie weg wordt gehaald, valt de driehoek uit elkaar en dooft het vuur.

 

oefen in het aanleggen van vuur

vuur is in een overlevings situatie van heel groot belang, het geeft je warmte, bescherming enz.

Het is niet voldoende de hierop volgende methodes te kennen - je moet ervaring hebben.

 

Voorbereiding

Als eerste moet je genoeg licht ontvlambaar matriaal, aanmaakhoutjes en hout hebben. 

Maak dan een plaats, een open haard, om het vuur onder controle te houden. Als u niet goed op het vuur let, kan het tot een ramp leiden.

DE HAARD

kies een afgeschermde plek en verwijder bladeren, takjes, mos, en droog gras in een cirkel van 2m doorsnee en schraap alles weg totdat er alleen nog 'omgeploegde' aarde is. Als de grond nat is of bedekt met sneeuw moet je een verhoging maken van groene stammetjes bedekt met aarde en steen

WAARSCHUWING

Leg natte stenen niet dicht bij het vuur, het komt voor dat ze exploderen. Gebruik geen stukjes leisteen en zachte steensoorten, test ze door ze tegen elkaar aan te slaan. Als ze exploderen kunnen ze je een oog kosten als je dicht bij staat

TONDEL

Dit is elk matriaal dat een minimum nodig heeft om te ontbranden, een vonk moet genoeg zijn.

Berkebast, gedroogd gras, papier met was, kleine houtkrulletjes, vogeldons en katoen pleuisjes zijn goede tondel. Dit geld ook voor verpulverde denneappels, dennenaalden en de binnenbast van ceders. gedroogde paddestoelen zwammen zijn ook goed als ze verpulverd zijn, vogelnestjes zijn ook erg goed te gebruiken.

Wat je ook wilt gebruiken, het moet droog zijn. Het is een goed idee om altijd tondel mee te hebben in een waterdichte verpakking, houd je ogen altijd open voor tondel.

AANMAAKHOUT

Aanmaakhout is het soort hout dat je gebruikt tussen de fase van het tondel en het eigenlijke hout. Haal het van dood staand hout en van dode takken in de boom.

Maak vuurstokken

schaaf stokken met ondiepe inkepingen af en maak er veren aan, op deze manier zal het sneller branden.

BRANDHOUT

Gebruik droog hout van staande bomen om het vuur op gang te krijgen, als het eenmaal brandt kun je ook groen hout of zelfs nat hout. Als algemene regel geldt hoe zwaarder hoe meer hitte het produceert. Als je groen en droog hout door elkaar gebruikt blijft het lang branden.

EIGEN ERVARING

Kijk voor het verhaal bij 'ervaring'.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb